Time to Heal…?

Het verwart mij..
Mijn moeder haar dementie
Verwart mij…

De eerste weken was haar, met name negatieve, emotie heftig tot heel heftig.
Ik stond tegenover iemand die op mijn moeder leek.. Ze was veranderd in iemand waar angst, woede, onmacht en drama de overhand hadden…Gevangen door de Alzheimer waar ze uit probeerde te vluchten.. vastgeketend door een boosheid vanuit het diepste van haar zijn.
Ik maakte dit soort momenten een aantal keer mee, zowel telefonisch als lijfelijk. Ik schakelde mijzelf uit om naar de situatie te kunnen handelen…

En hoewel ik mij realiseer dat dit gedrag door dementie veroorzaakt wordt, voel ik opstand in mijn lijf, boosheid en word ik ongevraagd en ongewild vastgegrepen door mijn verleden… Maar ook door vragen naar het waarom, wanneer het allemaal begon, wat de voedingsbodem is van haar gedrag..
en wàt wordt ondersteund door wie zij is vanuit haar eigen karakter…Maar wordt een karakter niet gevormd door wat je als mens meemaakt? En kan het zo zijn dat je karaktereigenschappen doorgeeft? Heeft mijn moeder ooit zichzelf kunnen zijn, of is zij gevormd door wat haar omgeving haar heeft gebracht, gegeven, aangedaan?
En heeft zij nooit de kracht gehad om zich hier tegen te verzetten? Of er een draai aan kunnen geven??

Tussen het begrip hebben voor de situatie en opgelucht zijn dat de heftigheid dankzij de medicatie inmiddels getemperd is, zweeft mijn gevoel van verzet naar onbegrip en lukt het mij niet dit gevoel van mij af te schudden..
Het kind in mij heeft even grip op mijn volwassen Ik..
ze wil het liefst weglopen.. de deur dichtgooien.. verdwijnen naar Hawaï om als Pipi Langkous ondersteboven aan een palmboom te hangen…

Mijn volwassen ik denkt daar anders over en weet dat ze hier iets mee moet doen en dat weglopen geen zin heeft…
Time to heal…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: