Moederdag 2020

2 jaar geleden raakte mijn moeder de dagen al een beetje kwijt en vroeg ze mij wanneer het Moederdag was.. ik antwoorde haar : iedere dag mam..
Dit jaar is ze inmiddels het begrip Moederdag kwijt, Alzheimer heeft het weg gegumd..
Gisteren was ik even bij haar, op de corona veilige afstand van 1,5 meter..
Ze was niet in haar happyplace en snapte even niets van haar eigen wereldje of de wereld om haar heen.. ze wilde stil zijn en zat gevangen in herinneringen die een grijze sluier over haar dag legden..
Soms helpt het kijken naar grappige filmpjes en kan ze er heel even in verdwijnen, al blijft er altijd iets in haar, angstvallig, de omgeving in de gaten houden… voor zo ver de dementie dat toelaat.
Ik nam haar mee in de grappige wereld van dieren en kleine kinderen.. ze keek, maar raakte even afgeleid door een hard stemgeluid en een klein, zacht gemopper verliet haar mond..ze vond er kennelijk iets van..
Ik trok haar terug naar het filmpje waarop kleine kindertjes te zien waren, haar vinger aaide over het scherm, ze mompelde lieve woordjes, schoot in de lach of schrok op een vrolijke manier van een onverwachts moment..
De grijze sluier verdween heel even…

Vandaag was het Moederdag en ik moest ineens aan een slecht gekleurde (ik heb niet zoveel met kleuren), zelf geboetseerde eend denken die anatomisch gezien niet geheel juist in elkaar zat.. Het gekke is dat in mijn hoofd perfecte plaatjes ontstaan, maar mijn handen bij de uitvoering een eigen leven gaan leiden..

De eend is jarenlang als het meest lelijke (in mijn ogen dan) presse papier gebruikt en uiteindelijk ergens in haar kast terecht gekomen…
Het is metaforisch want
net als de eend verdwijnen haar kleurrijke herinneringen in een grote grijze kast en komen ze er niet meer uit….

Vandaag was het Moederdag, net als gisteren, vorige week, morgen en alle komende dagen.
♥️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: