1000 stukjes

Het schrijven over de alzheimer van mijn moeder helpt mij, zo begon ik in augustus 2018 met woorden op het digitale papier te zetten. Geen blogje variërend tussen de 225 en 300 woorden maar het werden er meer… véél meer.. en er komen er nog meer.
Alleen.. wat doe ik dan met al die woorden?
.. Waarom en voor wíe heb ik het geschreven?
Het heeft veel te maken met mijn eigen verwerkingsproces, het laat zien waar ik tegenaan liep en loop. Hoe processen gaan, wat het met de mensen dichtbij de dementerende doet. Het brengt mij terug naar mijn kindertijd, naar mijn eigen kleine gevechtjes..naar wie ik was en wie ik gaanderweg ben geworden en wie ik zou willen zijn of juist niet..

Ik hou mij voor dat dit bij het proces hoort, het proces van afscheid nemen van mijn moeder en
het vangen van haar gedachten die als een kapotte spiegel, uiteen gespat op de grond liggen en waarvan iedere splinter een klein stukje van haar levensverhaal vertelt..maar het nooit meer één kloppend geheel zal worden omdat de splinters door elkaar liggen of verdwenen zijn..
In het begin zocht ik mee naar de verdwenen stukjes… ik vond ze.. maar op miraculeuze wijze verdwenen ze weer.

Soms probeer ik, jaja nóg weleens, tegen beter weten in haar verhalen toch kloppend te maken.
Door haar verdwenen stukjes aan te reiken.. alleen worden ze niet meer aangenomen..
De spiegel is niet meer te lijmen.

Het is wat het is..
1000 stukjes

(Foto: Birutė Vijeikienė)

Iets in mij zei om op zoek te gegaan naar de maker van deze foto.. Ik kwam in Litouwen terecht, we raakten in gesprek en ik vertaalde de blog omdat ze graag wilde weten wat ik had geschreven.
Haar reactie:

“Oh, so sad but so true and nice words! Thank you for sharing, it is honor for me that you have selected my photo in your blog.
My grandmother died last year. She had Alzheimer’s’ decease for 20 years…
Kind regards,
Birutė

Ik was er even stil van..
Hoe bijzonder is dit🙏

Thank you Birutė🍀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: