#ikherdenk

Maandag was ik bij een afscheid, ze was 91 jaar.
Een Nederlandse, markante, ūberkritische, uiterst muzikale vrouw met een brede kennis van architectuur, kunst en literatuur. Een vrouw die getrouwd was met een Joodse man. Evenzo intelligent maar nooit op de voorgrond..
Een man die ik, de keren dat ik hem zag, nooit heb zien lachen. Een man die opgevreten werd door het intense verdriet. Hij was de enige van zijn familie die de oorlog overleefde.
Hij stierf een aantal jaar geleden.
Ze hadden een moeilijk leven samen. De oorlog had diepe wonden geslagen. Samen leefden ze weliswaar in vrijheid maar de oorlog had bezit genomen van hun menszijn.
De zoon vertelde een verhaal…
Hij zat, na haar een bezoek te hebben gebracht, in zijn auto en begon onbedaarlijk te huilen.. Niet omdat hij kort daarvoor een aanvaring had met zijn moeder.. En niet omdat dit misschien het laatste beeld was wat hij van haar zou hebben, mocht zij die nacht komen te overlijden..
Maar om de pijn die hij bij haar zag.
De pijn van een oorlog, de pijn van zijn Joodse vader die zo tekenend was voor hun samenzijn.. de pijn die, wat ze ook hebben geprobeerd, nooit uit hun ziel is verdwenen en zelfs niet is verminderd. Ondanks dat er zoveel over gesproken wordt en geschreven is. Ze waren veroordeeld tot levenslang, tot de dood hun scheidde van de oorlog..

Morgen is het 4 mei.. en sta ik 2 minuten stil bij al die mensen die zijn omgekomen en bij al die mensen die na de oorlog nooit meer in vrede hebben kunnen leven.. waar ook ter wereld.
En zolang er oorlog is, in welke vorm dan ook, probeer ik daar, op elk willekeurig tijdstip bij stil te staan en niet alleen op 4 mei of op 15 augustus. Want zolang er ergens oorlog heerst is er nergens echt vrede..

Pak mij bij de hand
Leid mij naar het land
Daar waar vrede is
en oorlog nooit heeft bestaan
“de vergeten soldaat “
Is namelijk niet mijn echte naam…

#ikherdenk

IMG_20170503_092012

4 gedachten over “#ikherdenk

Voeg uw reactie toe

  1. Heel mooi verwoord, ook ik herdenk alle oorlogen waar onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Hun families leven soms met grote geheimen, en dragen het verdriet voor de rest van hun leven mee. Iedere dag 2 minuten moet kunnen, als de mensheid niet zo egoïstisch was en wat meer aan anderen zou denken. Helaas is oorlog van alle eeuwen en het zal altijd zo blijven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: