Waterlooplein

Wekelijks loop ik een rondje Waterlooplein, het plein waar al decennialang marktkooplui hun waar verkopen. Zo op het eerste gezicht rommeltjes van anderen, een bij elkaar geraapt zooitje.. uitgestald op kraampjes, aan rekken en ja zelfs op de grond. Maar als je goed kijkt zie je een bonte verzameling van spulletjes die rustig wachten op een nieuw plekje in iemand anders woonkamer, keuken, slaapkamer.. tuin of aan een arm, lijf, voeten. Voor elk wat wils.
Hoe vaker ik kom hoe beter ik leer te kijken en te luisteren naar de verhalen die een lepeltje, een stoeltje, tasje en niet te vergeten de marktkraamhouder te vertellen heeft.
Want wat liggen er veel verhalen..
Ik scoor een houten laddertje, ooit een maatje van een schilder geweest..De kraamhouder vertelt een verhaal..
Maar er hangt een donker wolkje over het plein. Er is een groepje mensen dat vindt dat het plein veranderd moet worden, de schop erin, de bezem erdoor..
Het moet hipper en toegankelijker, er moeten perkjes en bankjes komen, plekjes voor moeders met kinderwagens, de snelle zakenman die al bellend met ferme passen het strak ontworpen plein doorkruist , verliefde stelletjes zittend en liggend op de zonovergoten bankjes..
Een ideaalbeeld gecreëerd door mensen die niet hebben geleerd te snuiven aan de geuren van oud en geleefd, niet zien dat romantiek niet alleen een verliefd stelletje op een bank is… maar bovenal niet zien dat dit een levenswerk is, opgebouwd door verwaaide, doorgewinterde, natgeregende hardwerkende mensen.
Die iedere dag hun waar in de vroegte van de morgen uitstallen en tegen het sluiten van de dag het niet verkochte goed weer inpakken. Het plein is om 18:00 leeg.. de vegers doen hun werk..
De dag is voorbij, het plein rust uit..
Ik hoop voor alle waterlooers dat ze gehoord worden en hun geliefde plein en plek bewaard blijft, in een verbeterde versie.. dat wel!

https://www.facebook.com/redonswaterlooplein/

FB_IMG_1492283897397

5 gedachten over “Waterlooplein

Voeg uw reactie toe

  1. Beste Nicole,
    Ik vind het een prachtige bijdrage aan het debat over de toekomst van het Waterlooplein. Ik doe de eindredactie van OpNieuw, buurtblad voor de Nieuwmarktbuurt, en zou je stuk wel willen plaatsen in het juninummer (mits er plaats is). Zou je dat goed vinden?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: