Moederdag

Een zonnige zondag in mei waarop kinderen hun mams in het zonnetje zetten, een plantje, een chocolaatje, een kaartje. Even bij haar op visite…Maar wat als je mams er niet meer is…of er nog wel is maar geen besef heeft van tijd.. seizoenen, maar leeft in het moment, een moment dat zich in het nu afspeelt of ergens in het verleden.. Ik heb zo’n tante, samen met haar dochter en schoonzoon bezochten wij haar. Ze woont op een gesloten afdeling, een loper bood ons toegang tot het gedeelte waar haar thuis nu is..Daar zat ze in het zonnetje, in haar handen een glas aanmaak, roerloos voor zich uit starend.. ze zat in het moment..waar ze was? Geen idee, niet hier waar ik ook was. Ze reageerde op een aanraking keek even met lege blik.
Een verhuismomentje van het daar naar hier. Er verscheen een brede glimlach op haar gezicht..Hand in hand liepen wij richting het restaurant. Ze stopte even en riep joehoe joehoe. Ik keek een kamer in waar een jongeman achter een bureau zat.. nog een joehoe ..De jongeman keek op en joehoede vriendelijk terug. Tante haar ogen begon te glimmen, haar wangen kregen blosjes en ze begon te giechelen als een verliefde tiener. Ik keek naar tante.. en naar mijn moeder die haar aan de andere kant ondersteunde… Ik keek naar mijn nicht…..Mijn moeder nog zo helder met een geheugen tot in de details.. Haar moeder.. met een geheugen dat soms nog in het nu is..waar de details steeds meer verdwijnen..van soms, een enkele keer… totdat er geen nu meer is.. ..Ik kijk naar onze moeders..
En realiseer mij ook nu weer hoe kwetsbaar en onvoorspelbaar het leven is. Moederdag is een knuffel, een kusje, herinneringen hebben, het nu beleven. Op willekeurige momenten niet vastgepind op die ene dag..moederdag is hardop uitsprekend of stilzwijgend denkend…
Moederdag is iedere dag, omdat ongeacht waar onze moeders ook zijn, in het hier of daar, waar daar ook is..ze altijd bij ons zijn
Mam.. dank voor alles.. u
IMG_20170514_084212

Tante is op 22 augustus 2016 overleden

Een gedachte over “Moederdag

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: